
 

 

RFCS Big Ticket Call 2023 – Fragenbeantwortung 03.03.2023 Seite 1/5 

RFCS BIG TICKET CALL 2023 – FRAGENBEANTWORTUNG 

_ 

Untenstehend eine Beantwortung von gesammelten Fragen der österreichischen 
Stakeholder, gestellt durch FFG an REA am 20.2.2023, Beantwortung erfolgt durch 
REA am 2.3.2023 

Question 1: 

Is the mentioned maximum 18 Mio. Euro grant a hard limit or can this be 
considered being a moving threshold? If the later holds true and 18 Mio. are for 
orientation only, what are specific conditions and prerequisites under which a 
project can apply for more than 18. Mio funding? Is a large pilot project of 40 Mio. 
costs, seeking 20 Mio. grant formally eligible? If so, how is this made public in the 
evaluation process? 

As indicated in the Call document section 6. Eligibility – Project budget, the expected 
range of projects budgets (requested grant amount) is indicative and ‘does not 
however preclude the submission/selection of a proposal requesting other 
amounts.’ Therefore, a large pilot project of 40 ME is eligible. However, please note 
that the experts will be requested to evaluate whether the scale and significance of 
the project contribution to the expected outcomes and impacts are appropriate 
(Impact criterion) and whether the claimed financial resources are clearly described, 
well defined and appropriate in relation to the project objectives and their 
implementation (Quality and efficiency of the implementation criterion). 

Question 2:  

With regard to the following statement in the call text (p. 15): “The grant awarded 
may be lower than the amount requested.”: Who is in charge of lowering the 
requested funding? Do you advise a project of e.g. 60 Mio. Euro cost to reduce the 
funding rate and apply for a 18 Mio. grant themselves or would the funding be 
reduced by REA to 18 Mio € during the evaluation process? 

During the evaluation process budget overestimations and other forms of ineligible 
costs are highlighted by the expert evaluators, their observations form the basis for 
the negotiation that follows the evaluation and this might lead to lowering the grant 
amount requested. As indicated in A1, please remember that experts are requested 
to evaluate also, whether the claimed financial resources are appropriate in relation 
to the project objectives and their implementation (Quality and efficiency of the 
implementation criterion). Regarding the financial size of any proposal, this is up to 
the consortia to estimate the overall budget and their own contribution.  
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Question 3:  

Referring to the following sentence on page 11 of the call text: “Applicants may 
submit proposals for either Pilot or Demonstration projects (see Art. 15 and Art. 16 
of Council Decision 2008/376/EC3).”: Does this mean that it is no allowed to hand 
in a proposal that covers both a pilot and a demo or a project where a pilot plant is 
scaled up into a demonstration plant in the course of the project? 

Applicants, when addressing the call objectives, can submit proposals for a Pilot 
project where the demonstration plan is foreseen to be developed along the project 
implementation. 

Question 4:  

Large Demonstrators can exceptionally apply for 18 Mio. Euro funding. Given that 
the referenced definition of Art. 16 mentions “construction” and “operation” but 
not “development”, does this mean that Large Demonstrator Projects are expected 
to exclude the development of an installation or a significant part of an 
installation? Can large Pilot Plants that also include a development phase also 
exceptionally apply for 18 Mio. Euro funding? Can large demonstrator projects 
apply in all of the mentioned Call objectives. E.g. objective 1, “…supports research 
and technological development to demonstrate and improve near-zero-carbon 
steel production processes with a view to raising product quality and increasing 
productivity.” As “technological development” is mentioned, does that mean that 
only pilot plant projects can apply, or would demonstration plants be eligible as 
well? 

Pilot and demonstration projects can apply throughout all the call objectives.  

Regarding article 16 “A demonstration project shall be characterised by the 
construction and/or operation of an industrial-scale installation or a significant part 
of an industrial-scale installation (…)”, this includes development activities to be 
completed and qualified by the end of the project for an industrial-scale installation 
or a significant part of it. 

In relation to the project budget (requested grant amount) as indicated in the Call 
document section 6. Eligibility – Project budget, the expected range of projects 
budgets is indicative and ‘does not however preclude the submission/selection of a 
proposal requesting other amounts.’ This applies for both pilot and demonstration 
projects. As already stated above, please remember that experts will be requested 
to evaluate whether the scale and significance of the project contribution to the 
expected outcomes and impacts are appropriate (Impact criterion) and whether the 
claimed financial resources are clearly described, well defined and appropriate in 
relation to the project objectives and their implementation (Quality and efficiency of 
the implementation criterion). 
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Question 5:  

According to the information provided during the info day on Monday 30th 
January, co-financing of a project is not possible. Could you please provide us with 
a link to the underlying specifications and definitions of “co-financing” in the RFCS 
context? Does the statement from the info day mean that national funding 
programs may not be used to increase the RFCS’s funding rate of 50% even though 
national rules might allow that. We assume that this does not include a real cost 
split into separate project parts and their financing via separate funding schemes 
(e.g. RFCS funding & national funding for two connected, but separately financed 
project parts)? We further assume that a sequencing of funding is allowed (e.g. 
Start with RFCS funding for demonstrators and a follow-up funding afterwards)?  

Please receive enclosed a note on the question. 

Note on cumulative funding: 
Cumulative funding is not allowed. According to Article 191(1) of the Financial 
Regulation “each action may give rise to the award of only one grant from the 
budget to any one beneficiary, except where otherwise authorized in the relevant 
basic acts”. Therefore, within the current RFCS legal framework it is not possible to 
exceptionally allow for cumulative funding.  

According to the RFCS Call document, based on the EU corporate model template: 
“No double funding — There is a strict prohibition of double funding from the EU 
budgets…..any given action may receive only ONE grant from the EU budget and cost 
items may under NO circumstances declared to two different EU actions.” 

Regarding the co-financing principle, it implies that part of the action or of the 
operational expenditure of a body is to be funded by the beneficiary or covered by 
contributions other than those made from the Union budget. This principle is also 
intended to ensure that beneficiaries maintain a certain degree of financial 
independence from Union funding while increasing and diversifying the resources 
from which the action may benefit.  

In RFCS, RPJ and DPD grants awarded for an action cannot fund the entire cost of the 
action. This means that the co-financed share may take the form of the beneficiary’s 
own resources, of revenue generated by the action or work programme or of 
financial contributions or contributions in kind provided by third parties (Article 190 
of the Financial Regulation).  

In all cases, costs declared are ineligible if declared under another EU grant (i.e. 
double funding under Article 6.3 of the MGA RFCS. 

This includes: 
− costs funded directly by other EU Programmes managed by the European 

Commission or EU executive agencies; 
− costs managed/funded/awarded by Member States but co-funded from the EU 

budget (e.g. Structural Funds, RRF, etc); 
− costs for grants awarded/funded/managed by other EU, international or national 

bodies and co-funded with EU funds (e.g. Joint Undertakings, Article 185 TFEU 
bodies). 
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Therefore, there is a distinction between EU funding, EU-supported national 
funding, and purely national funding.  

For instance, if a cost item is funded at 50% by RFCS, it is considered as already 
funded and the other 50% cannot be funded by another EU grant or national grant 
with EU contribution due to double-funding constraints. This is in line with the 
principle of co-financing e.g. the EU finances part of the costs, up to eligible amounts 
(in this case 50%).  

However, this does not apply to purely national funding with no EU link. In that case, 
there would be no double funding, and the remaining 50% of the cost item could be 
financed by purely national funding (‘third party’). As mentioned above, the 
amounts of co-financing by source are to be estimated in advance in the budget 
annexed to the grant application. 

Please note, on the question you raise on ‘separate project parts’: proposals are 
evaluated as a whole, as submitted. If the capacity of the proposal to meet its 
objectives is conditional on later or even concurrent funding that is not certain at 
the time of submission, the project is likely to receive a very low score in the 
evaluation. It does not matter if the co-financing by EU-independent national funds 
is horizontal (i.e. it contribute to the same cost item); or vertical (i.e. contribute to 
other, separate cost items). 

Sequencing is allowed. 

Question 6:  

With regard to the following statement in the call text (p.15): “Projects of longer 
duration may be accepted in duly justified cases. Extensions are possible, if duly 
justified and through an amendment.”: Are extensions only possible in case of 
“force majeur” or can internal operational reasons justify a project extension? 
Could you provide us with examples of cases that are justifiable for application of 
longer project duration? 

A6: During the grant preparation (negotiation phase) changes aiming at improving 
the proposal are possible. REA staff will take the recommendation of the expert into 
consideration. Please beware that the only change that is not possible is to increase 
the overall EU contribution. After the grant signature, at any moment in time, in 
case of a change of circumstances which do not allow to implement the project in 
accordance with the schedule set out in the grant agreement (e.g. change of the 
description of the action, change of beneficiary/affiliated entity, etc), the project can 
be adapted through an amendment of the grant agreement, which includes also the 
possibility of requesting an extension of the project duration. Each request of 
amendment will have to be duly justified and a decision will be made on a case by 
case basis.  
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Question 7:  

In JT-6 the “repurposing of former coal mines and coal-related infrastructure 
including power supply services” is addressed. Does this include the repurposing of 
old coal fired power plants as well? 

A7: Activities related to the repurposing of coal power plants (either operating or 
closed) are considered within the scope of the RFCS programme. Please note that 
during the evaluation process the viability of the pathways to achieve the expected 
outcomes and impacts specified in the call will be assessed under the impact 
criterion. 

Question 8:  

Is the Consortium Agreement mandatory and a precondition for the Grant 
Agreement? Does REA wants to see a signed CA and if so at what point in time of 
the application process? 

A8: A Consortium agreement is mandatory. It sets up legal agreement between 
participants on project management/project outcomes and allows applicants to deal 
with exceptional or unforeseen circumstances (Call document section 13. 
Important). The Consortium agreement should be signed before signing the Grant 
Agreement. However, it is not compulsory to provide a copy to our services. 
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